”What it takes to win” – här är innebandyns fysiologiska riktlinjer

Publicerad
”What it takes to win” – här är innebandyns fysiologiska riktlinjer

Nu har innebandyns fysiologiska riktlinjer lanserats: ”What it takes to win; Fysiologiska riktlinjer, fysisk testning och träning inom innebandyn”.

Svensk Innebandy har ett nära samarbete med Innebandyns Kompetenscentrum (IKC) i Umeå. Syftet med samarbetet mellan de olika parterna i IKC är att stärka Svensk Innebandy inför framtiden. Nu har man tillsammans med forskningssamordnare Taru Tervo och William Hangasjärvi från Bosön tagit fram innebandyns fysiologiska riktlinjer.

- Superkul att vi äntligen är klara med arbetet om Fysiologiska riktlinjer för innebandyspelare och att vi har kunnat använda kunskaper från tidigare studier som har utförts tillsammans med IKC. Jag upplever att vi tillsammans med expertis från innebandyn, Niklas Nordén, samt från idrottsfysiologin, William Hangasjärvi som arbetar på Träning, testning och rådgivning på Bosön, har tagit fram ett väldigt användbart dokument för innebandyn, säger Taru Tervo.

Syftet med de fysiologiska riktlinjerna är att belysa prestation och variation i olika tester hos innebandyspelare. I riktlinjerna presenteras tester som görs på innebandyspelare idag och utöver det ges även förslag på tester som fångar sportens egenheter. I slutet av dokumentet presenteras tips på träning för att förbättra olika fysiska förmågor som kan vara av värde för innebandyspelare.

Niklas Nordén som varit ansvarig för projektet hos Svenska innebandyförbundet påpekar vikten av dessa riktlinjer.

- Jag är oerhört stolt över att vi har rott detta i mål. Det är ett enormt arbete och många tester som ligger till grund för resultatet och riktlinjerna. Detta ett nödvändigt dokument för att kunna ta vår sport ännu längre fram i utvecklingen. Ska vi fortsatt utveckla vår sport måste vi basera vårt handlande på forskning.

De fysiologiska riktlinjerna som presenteras är framtagna från fysiska tester genomförda av spelare i Svenska Superligan (SSL) och U19-landslaget samt gymnasieelever på Nationell idrottsutbildning (NIU) och Riksinnebandygymnasiet (RIG).

- För mig som jobbar med spelarutveckling och eliten dagligen vet jag att denna typ av riktlinjer har efterfrågats under en lång tid. Därför är jag extra glad att vi nu kan erbjuda hela innebandysverige detta stöd till sin verksamhet, från yngre till äldre och bredd till elit, säger Niklas Nordén.

Utöver det presenteras resultat på rörelsedata, framtaget av Dan Fransson och Mikael Gustavsson vid Göteborgs Universitet, där de med hjälp av Lokala positionssystem (LPS) kartlagt aktiviteter under match för dam- och herrspelare i SSL och landslag. 

Jag vill ta del av What it takes to win; Fysiologiska riktlinjer, fysisk testning och träning inom innebandyn.

 

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS